onsdag 23. mars 2011

Hvordan er det mulig å bruke tester i min egen undervisning?

Jeg ser flere muligheter i mine undervisninger.  Jeg tar utgangspunkt i faget Drift og Vedlikehold.  Som del av undervisning inngår det flere lab øvelser og dermed rapporter i etter kant. Faget er både krevende og spennende. Det er krevende i den forstand at elevene må lese mye på egen hånd.  Det å bruke test som hjelpemiddel til mer lesing vil være interessant å prøve. Jeg har tidligere laget test som supplerende karaktergrunnlag.  Denne gangen må jeg utforme oppgavene slik at de skal kunne gi elevene en annen form for lesing.  Ideen er genial og jeg er inspirert av Svend sitt blogginnlegg hvor han brukte nedtrekningsgardiner, radio knapper, tekstfelt å fylle på og andre interaktive pek og klikk typer i teksten som skal leses. Lesingen blir mer interaktivt og motiverende.
 
Et annet moment for bruk av test i faget kan være i forkant av nytt fagstoff gjennomgang. Gjennom testen kan elevene få med seg hva det handler om før vi går gjennom fagstoffet i detaljer. Denne type innledning er også interaktiv og dermed engasjerende.  Denne type test tilfører variasjon i undervisningene som elevene kan ha glede av. Behovet for denne type innledning eller test er like stort for svake som for middelselever.  Det tar tid å lage testen men til gjengjeld kan den brukes flere ganger senere med eventuelt små justeringer.

Et tredje moment for bruk av test kan være når jeg ønsker å oppsummere fagstoff vi har gått gjennom og praktisk øvelser elevene har hatt. I denne type test vil oppgavene ha preg av oppsummeringstone.  Oppgavene skal kunne avdekke uklarheter og styrke elevenes begrepsapparat.

I praksis vil jeg forske mer om det er google docs som er bedre egnet eller om det kanskje like greit å bruke fronter.  På nåværende tidspunkt lager jeg tester i fronter vår læringsplattform her på skolen.

 Hva jeg har lært?
Jeg kan lage test fra før av. Men formålet var for å dokumentere ekstra karaktergrunnlag. Det er greit det. Elevene lærer mye av sine feil og forberedelser de måtte ha for testen. Det kommer jeg til å bruke fram over.  I denne øvelsen har jeg lært at det fantes ulike type tester og testene kan lages kreativt på forskjellige måter for å fremme mer læring. Det var svært nyttig. Det er selvfølgelig utfordringer i hvordan jeg på best mulig måte realiserer  de forskjellige typer testene i praksis .
Jeg er spesielt imponert over at man kan lage underveisspørsmål i et dokument med lesesfoff slik jeg referete til Svend Andreas sitt blogginnlegg.

1 kommentar:

  1. Så bra at du ble inspirert av opplegget der elever kan øke utbyttet av lesing ved å måtte svare på spørsmål underveis. Du har gode refleksjoner i dette blogginnlegget. Når det gjelder testverktøy, så ser jeg at du vurderer om Google Docs kan brukes. Det går dessverre ikke, fordi Google Docs sitt verktøy (form) bare kan brukes til å samle inn svar. Det går ikke an å gi poeng og automatisk rette. Dermed er Google Docs ikke et testverktøy, men et spørreundersøkelses-verktøy. Dersom du ikke synes Fronter tilbyr et godt nok testverktøy, så kan du prøve et veldig bra webbasert verktøy som heter Hot Potatoes (bare søk på Google).

    SvarSlett